Da li smo svesni hrane koju konzumiramo? Koliko često nam se desi da u brzini ne obratimo pažnju na namirnice koje se nalaze na našem tanjiru? Zdrava ishrana je nešto čemu svi težimo, ali na putu ka njoj i svesnom konzumiranju hrane, neophodno je da zastanemo i obratimo pažnju koje su to namirnice koje čine našu svakodnevnu ishranu.

Koliko je hrana putovala da bi stigla do mene i ko proizvodi hranu koju konzumiram?
Koje je poreklo hrane? Da li je hrana za mojim stolom sveža i lokalnog uzgoja ili je prešla dugačak put da bi stigla do mene? O značaju koji konzumiranje lokalne i domaće hrane nosi sa sobom, možete pročitati više u tekstu Put jedne namirnice.

Da li pravim zdrave odluke?
Da li rađe biram brzu hranu ili se odlučujem za domaći ručak? Da li umesto slatkiša biram zdravo voće? Da li su namirnice koje kupujem uglavnom sveže? Svesni odabir umnogome će nam pomoći da zastanemo, promislimo i odlučimo se za onu hranu koja je dobra i zdrava za nas.

Koliko hrane bacam?

Da li bih mogao/la da smanjim količinu hrane koju bacam? Pored smanjivanja troškova, promišljanje o količini namirnica koje na kraju ne pojedemo i bacimo pomoći će nam da sledeći put kupimo zaista potrebnu količinu namirnica- naučiće nas odgovornoj i svesnoj konzumaciji i kupovini.

Odgovori na ova pitanja pomoći će nam da postanemo odgovorniji ne samo prema sebi, već i prema svojoj okolini i životnoj sredini. I na kraju, šta mogu da uradim drugačije da bih mogao/la da kažem da je hrana koja se nalazi na mom tanjiru sveža i zdrava? Kupovina od domaćih proizvođača i brendova će nesumljivo pomoći u odgovoru na ovo pitanje, a mi vas pozivamo da zavirite u svet domaćih proizvođača i pronađete namirnice za kojima tragate ovde.

Ostavi komentar

  1. Marinko

    Transparentnost i sledljivost puteva kojim hrana dolazi do nas je jedno od preduslova bezednosti i kvalteta onoga što unosimo u naš organizam.
    Bravo! I vi ste na pravom putu 🙂

    1. GreenFoodFarms Listing Owner

      Upravo na to želimo da ukažemo. Hvala! 🙂